Hoe vind ik mijn droomhuis?

10 tips om te genieten van het kopen van je huis

Is het tijd om je studentenflat, eerste huurhuis of starterswoning te verlaten.Zoek je een nieuw (t)huis. Nu is het een zeer goed moment om goedkoop je droomhuis te kopen. Maar waar moet je op letten?

Als koper zie al snel tussen alle huizen die te koop staan, de bomen door het bos niet meer. Hypotheken, hypotheekadviseur, aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, koopaktes, bouwkundige keuring, taxatie, notaris en veel meer. Vrees niet, voor iedereen is deze wereld niet dagelijks brood en met een beetje hulp kom je een heel eind! WijzerWonen zet daarom wat aandachtspunten voor je op een rijtje.

1. Hypotheekadvies
Bel, voordat je tussen alle huizen die te koop gaat neuzen, eerst een hypotheekadviseur. Het is altijd handig om te weten wat je precies aan hypotheek kunt krijgen, voordat je een pareltje van een huis ziet staan dat net out of your league is.

2. (Starters)hypotheek
Wil je graag kopen, maar zijn je financiële middelen beperkt? Er zijn veel mogelijkheden zowel voor starters als doorstomers. Sommige gemeenten of woningstichtingen hebben een startersregeling en verkopen bepaalde huizen met 10% korting. Veel hypotheken hebben ook voordelige startershypotheken. Mocht je het liever niet bij hypotheek banken zoeken, dan kun je je ouders ook vragen. Er is veel meer mogelijk dan je denkt! WijzerWonen is een afhankelijk hypotheekadviseur. Namelijk, geheel afhankelijk van je wensen en verwachtingen. Wij zouden het leuk vinden als je ons belt voor een vrijblijvend en persoonlijk kennismakingsgesprek. Gewoon doen, je kunt ons vertrouwen.

Ik wil een kennismakingsgesprek mijn hypotheek plannen

3. Eisenlijstje
Weet je voor welk bedrag je een huis kunt kopen. Maak, voordat je je zoektocht start, eerst een eisenlijstje. Zo zoek je efficiënter, waardoor je sneller je droomhuis vindt. Bepaal de eisen aan de hand van huizen waar je eerder hebt gewoond en waar je regelmatig komt (bijvoorbeeld van je goede vriendinnen of van je ouders). WijzerWonen heeft een zoekopdracht formulier opgesteld waarin de belangrijkste zaken aanbod komen. Vul deze zoekopdracht in en WijzerWonen zal je kosteloos informeren over de huizen die te koop komen of al staan. Handig toch…


Meld je gratis aan als zoeker!

4. Kijk verder
Kijk verder dan je neus lang is. Tuurlijk is de website Funda een prima manier om te beginnen met zoeken, maar tegenwoordig worden de mooiste huizen privé verkocht. Check daarom ook sites als Jaap.nl, Huislijn.nl én natuurlijk sociale media zoals Facebook. Verder is het verstandig bij de lokale makelaars jouw zoekopdracht achter te laten. Dan wordt je mogelijk eerder geïnformeerd, soms nog voordat een woning op internet staat.

5. Kritisch zijn
Ga je een woning bekijken? Rij voordat je een bezichtigingsafspraak maakt al eens langs de huizen die te koop staan. Doe dit op verschillende momenten gedurende de dag. Kijk kritisch en kom niet té enthousiast over, ook al maakt je hart van binnen een sprongetje. Dat is beter voor jezelf én zeker ook voor de uiteindelijke koopprijs.


Direct naar actuele woningenaanbod!

6. Buren
Breng, als je denkt dat je in je toekomstige huis staat, ook een bezoekje aan de buren. Vraag hen hoe leuk de buurt is, of de huizen geluidsdicht zijn enzovoort. Zo maak je meteen kennis met ze én weet je in welke buurt je terecht komt.

7. Aankoopmakelaar
Het is niet noodzakelijk, maar wel verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij zal je beschermen tegen bouwkundige gebreken en juridische feiten. Ook het onderhandelen door een aankoopmakelaar kan je soms een veel lagere koopprijs opleveren. Bovendien heeft hij veel verstand van de woningmarkt en de ontwikkelingen van de huizenprijzen. Ja, ook dit vinden wij bij WijzerWonen leuk om te doen. Dus, bel gerust om kennis te maken met onze aankoopmakelaar.

Graag wil ik contact om te kijken wat de aankoopmakelaar voor mij kan betekenen

8. Keuring
Als je die aankoopmakelaar toch hebt, kun je meteen bij hem een bouwkundige keuring aanvragen van het huis dat je wilt kopen. Dit voorkomt dat je later gebreken ontdekt in het huis die je veel geld gaan kosten en slapeloze nachten.

9. Koopcontract
Keuze gemaakt en de woning gekocht? Gefeliciteerd! Leg wel alle afspraken goed vast in het koopcontract. Denk hierbij aan de datum van oplevering, aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken. Laat de aankoopmakelaar deze afspraken controleren. Hij zal je beschermen tegen een mogelijke juridische strijd met de verkopers.

10. Oplevering
Eindelijk is het huis van jou! Proost! Maar? Neem bij de oplevering nog wel de aankoopmakelaar mee just to be sure.

Een huis kopen is, vooral als het je eerste is, nooit makkelijk. Maar we hopen dat we je met deze tips toch een eind op weg hebben geholpen. Succes met het vinden van jouw droomhuis!

Groet WijzerWonen, jouw hypotheekadviseur en aankoopmakelaar.

Contactgegevens

Bezoekuren

Welkom op afspraak - geen vaste bezoekuren


Telefonisch bereikbaar

Ma/Vrij:  9:00 - 17:00 uur