Tijdelijke regeling hypothecair krediet wordt verruimd, meer hypotheek voor tweeverdieners.

De Tijdelijke regeling hypothecair krediet wordt met ingang van 1 januari 2018 op een aantal onderdelen gewijzigd. Zo wordt de financieringsruimte voor tweeverdieners opgerekt, waardoor er 10% van het lagere toetsinkomen extra meegenomen mag worden in de berekening.


Tijdelijke regeling hypothecair krediet wordt verruimd, meer hypotheek voor tweeverdieners.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tot dit jaar mochten banken 60 procent van het laagste inkomen van een stel meetellen bij het berekenen van het maximale leenbedrag, vanaf 1 januari wordt dat 70 procent. De loan to value ratio gaat vanaf 1 januari 2018 naar 100%. Dit blijkt uit een besluit hierover dat minister Dijsselbloem openbaar maakte na afloop van een inspraakronde voor de branche en toezichthouders. Voor tweeverdieners betekent dit concreet dat zij meer hypotheek kunnen krijgen op basis van hun inkomen.

Gemiddeld € 10.000 á € 20.000 extra lening

Het besluit is goed nieuws vanwege de 'exploderende' woningprijzen, aldus Mark de Rijke van de Hypotheekshop. Het woningtekort wordt er volgens hem niet mee opgelost, maar het maakt het iets makkelijker om een woning te kopen. De Rijke schat in dat het voor een gemiddeld stel uit kan komen op 10.000 á 20.000 euro extra lening. 

Geoffreerde debetrentevoet

Verder is opgenomen dat het voor aanbieders van hypothecair krediet mogelijk wordt om bij de berekening van de financieringslast en de toegestane financieringslast uit te gaan van de geoffreerde debetrentevoet, indien het gaat om een hypothecair krediet met een rentevastperiode korter dan tien jaar en het hypothecair krediet aan het einde van de rentevastperiode is afgelost.

De kredietaanbieder hoeft in een dergelijk geval niet uit te gaan van de door de AFM gepubliceerde gemiddelde debetrentevoet. Dit omdat de consument geen risico loopt op een rentestijging (en daardoor onverwacht hogere maandlasten).

NulopdeMeter-woning

Op advies van het Nibud is opgenomen dat per 2018 ook een woning met een energie-index of een energieprestatiecoëfficiënt gelijk aan of lager dan nul onder de definitie van een NulopdeMeter-woning valt.

 

Weten hoeveel jullie kunnen lenen? Maak een afspraak met één van de financieel adviseurs van WijzerWonen en wij maken jullie (financiële) mogelijkheden inzichtelijk.

 

Bron: InFinance, RTL Z, Vastgoedactueel

 


Terug
Contactgegevens

Bezoekuren

Ma/Do:  9:00 - 17:00 uur
Vr:  9:00 - 16:00 uur


Telefonisch bereikbaar

Ma/Vr:  9:00 - 21:00 uur
Za:  9:00 - 15:00 uur
* buiten de aangegeven tijden alleen voor spoedmeldingen.