Studentenwoningen Vaals

In Aken worden in 2013 minimaal 6000 studenten extra verwacht. De gemeente Vaals roept daarom inwoners die een kamer over hebben, op om die te verhuren aan een student.


Studentenwoningen Vaals

Omdat scholieren in Noordrijn-Westfalen met ingang van 2013 na acht jaar inplaats van na negen eindexamen doen, er dan ineens twee jaargangen tegelijk van school. Gezien de ervaring in andere deelstaten, waar dit gebeurde, verwacht Aachen University daarom veel meer studenten. “Misschien wel 45 duizend in plaats van de 38 duizend van nu”, zegt woordvoerder Angelika Hamacher. “Daarbij is ook de verplichte militaire- en burgerdienst voor jongeren afgeschaft, dus je kunt nu meteen na je eindexamen gaan studeren.” De stad Aken is druk bezig voorzieningen te bouwen, maar heeft toch haar buurgemeenten, waaronder Vaals, gevraagd om mee te denken. “Natuurlijk willen we dat, wij voelen ons immers partner van de stad Aken”, laat Rivka Savelsberg van de gemeente Vaals weten. “Voor ons en voor de woningstichting is het ook weer een kans om Vaals onder de aandacht te brengen als aantrekkelijke woongemeente.” Het gaat overigens niet alleen om studenten maar ook om stagiaires en werknemers. Op de nieuwe campus moeten de komende jaren zo’n 250 bedrijven een filiaal, laboratorium of onderzoeksafdeling vestigen. Dat is goed voor iets van 10.000 arbeidsplaatsen.
Op straat zijn de meningen over Vaals als studentenstad heel positief, al heeft van de ondervraagden niemand een kamer over. Dominique(18) studeert aan de bakkersschool in Heerlen. En hoewel ook haar vriend daar werkt, koos het stel, dat nu twee maanden samenwoont, toch voor Vaals. ”Er is hier veel meer natuur. We vonden heel snel een woning, in de vrije sector. Met zijn tweeën is dat makkelijker.” Ze heeft zelf al een horecabaan in Vaals. “Dus qua uitgaan zit het ook wel goed.” Maar volgens Marlene (61) is er alleen Fraiche en dat is voor een jonger publiek. “Mijn zoon werkt daar, maar zelf studeert hij in Maastricht en gaat daar ook uit.” “Misschien krijgen we hier wel alleen studenten die vooral rustig willen studeren”, zegt Jos Lambrichts, directeur Woningstichting Vaals, met een knipoog. “We willen een aantal leegstaande één slaapkamerappartementen als proef aan studenten verhuren. Dat zou dan ongeveer 290 euro per maand worden, kale huur. Twee studenten kunnen het ook gezamenlijk huren. Maar we doen het kleinschalig en houden daarbij rekening met onze zittende huurders.” Makelaar Roy Bergs van Wijzerwonen ziet er ook wel wat in, mits hij voor huizenbezitters zekerheden kan inbouwen. “Door zijn ligging is Vaals vooral aantrekkelijk voor echt serieuze studenten, lijkt me. En voor hen willen we graag een pakket ontwikkelen.” Lambrichts: “Laten we eerst maar eens zien of ze überhaupt komen.”

Bron: De weekkrant Limburg - Irma Dakman


Terug




Contactgegevens

Bezoekuren

Welkom op afspraak - geen vaste bezoekuren


Telefonisch bereikbaar

Ma/Vrij:  9:00 - 17:00 uur