Waarom een reisverzekering afsluiten? WijzerWonen, ook voor verzekeringen!

Waarom moet je eigenlijk een reisverzekering afsluiten? Is dat wel noodzakelijk? Ben je dan niet dubbel verzekerd? Deze vragen komen met enige regelmaat voorbij. Om hier inzicht in te geven, is het goed om uit te leggen wat een reisverzekering is.


Waarom een reisverzekering afsluiten? WijzerWonen, ook voor verzekeringen!

Waarom een reisverzekering afsluiten?
Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen materiële schade en letselschade die je tijdens je reis kunt oplopen. De schade die de verzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de door jouw betaalde premie. Daarnaast biedt de reisverzekeraar hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt de verzekeraar er eventueel voor dat je wordt teruggebracht naar Nederland. Dat noemen we repatriëring.

Risico’s in het buitenland
Op de vraag ‘waarom een reisverzekering afsluiten?’ kunnen we als antwoord geven dat je meer en andere risico’s loopt in het buitenland. Je bent in een vreemde omgeving. Verkeersregels zijn soms anders en potentiële risico’s zijn moeilijker in te schatten. Je kunt sneller ziek worden door een andere hygiëne, denk aan voedselvergiftiging. Een tropische infectie of een vervelende bacterie waar je ernstig ziek van wordt zijn tevens risico’s. In dat geval moet je naar een arts of een ziekenhuis. Maar hoe weet je of die betrouwbaar is en of ze wel de juiste diagnose stellen? In dat soort situaties bied de alarmcentrale van je reisverzekeraar concrete hulp. Het afsluiten van een reisverzekering zorgt er ook voor dat je 24 uur per dag, waar ook ter wereld, hulp kunt krijgen van deskundigen.
De belangrijkste verzekerde onderdelen op een reisverzekering zijn:
• Bagagedekking
• Medische kosten
• Hulpverlening alarmcentrale en SOS kosten
• Repatriëring (terugkeer naar Nederland)

Bagagedekking
Veel mensen denken bij de noodzaak van het afsluiten van een reisverzekering vooral aan de bagage die ze meenemen. De kosten van beschadiging, verlies of diefstal van bagage zijn wel te overzien. Maar de risico’s worden groter omdat Nederlanders steeds vaker dure foto- en videoapparatuur meenemen op reis. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en laptops. In het geval van diefstal kan dit een flinke financiële tegenslag betekenen.

Medische kosten
Een belangrijke reden om een reisverzekering af te sluiten zijn de medische kosten in het buitenland. Hoewel iedere Nederlander ook in het buitenland verzekerd is tegen medische kosten, gelden er wel beperkingen. Wanneer de kosten voor een medische ingreep in het buitenland hoger zijn dan de gangbare vergoeding in Nederland, kun je alsnog met een hoge rekening worden geconfronteerd.

Hulpverlening alarmcentrale en SOS kosten
Je reisverzekering biedt de mogelijkheid om hulp te vragen bij een alarmcentrale. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken. Deze ervaren hulpverleners kunnen reizigers in iedere noodsituatie bijstaan en zijn in staat snel adequate hulp te bieden. Dat kan een levensreddende actie zijn, maar ook gewoon een vraag beantwoorden. Desnoods krijg je een Nederlandse arts aan de telefoon die jou een medisch advies kan geven. SOS kosten zijn de kosten die door onvoorziene omstandigheden ontstaan, zoals extra verblijfkosten omdat je niet terug kunt vliegen. Maar ook omdat je de vakantie moet afbreken en naar huis moet omdat een familielid ernstig ziek is geworden of overleden.

Repatriëring
Repatriëren betekent terugkeren naar Nederland, dat kan noodzakelijk zijn omdat een persoon ernstig ziek is. Maar bijvoorbeeld ook wanneer iemand door een ongeluk in het buitenland gewond is geraakt. Repatriëren kan alleen als de persoon vervoerd kan en mag worden. Soms is er een medische indicatie waarbij normaal vervoer niet toegestaan is. Het terughalen naar Nederland wordt door de alarmcentrale gecoördineerd. Zij zorgen er voor dat je snel en veilig kunt terugkeren. De kosten van repatriëring worden door de reisverzekering vergoedt.

Reisverzekering afsluiten, niet duur
Mocht je denken dat het advies om een reisverzekering af te sluiten vooral ingegeven is door commerciële belangen, dan is dat niet zo. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassades adviseren om altijd een reisverzekering af te sluiten: “een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland is de basis van een zorgeloze vakantie. Want medische voorzieningen zijn in het buitenland vaak extreem duur. Bijvoorbeeld als een helikopter je van een berghelling redt. Of als je met een gipsvlucht terug moet naar Nederland.”

Sluit bij WijzerWonen je reisverzekering af!
Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten. Neem contact met ons op en het is zo geregeld.


Terug
Contactgegevens

Bezoekuren

Ma/Do:  9:00 - 17:00 uur
Vr:  9:00 - 16:00 uur


Telefonisch bereikbaar

Ma/Vr:  9:00 - 21:00 uur
Za:  9:00 - 15:00 uur
* buiten de aangegeven tijden alleen voor spoedmeldingen.